T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü İstanbul Beşiktaş Sait Çiftçi Devlet Hastanesi

Kardiyoloji Ünitesi (Efor-Holter-Ekg-Eko)

Kardiyoloji nedir?

Kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalına kardiyoloji adı verilir. Çabuk yorulma, siyanoz, çarpıntı, bayılma, gece idrara çıkma, ödem, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtilere sahip olan kişiler kardiyoloji bölümünde tedavi edilir.

Kardiyoloji ünitemizde yapılan işlemler.

Tansiyon Ölçümü:Atardamarların ölçümü içindeki kan basıncına tansiyon denir.

Ekg: (Elektrokardiyografi) kalpte oluşan elektriksel aktivitenin kaydedilmesidir. Kaydedilen bilgiler kalp kası ve sinirsel iletim sisteminin çalışması hakkında bilgi verir.

Efor Testi: Koşubandı üzerinde egzersiz yaparken kalbin performansı takip edilip kaydının yapılması işlemidir. Koroner arter hastalıklarının saptanmasında ve yaygınlığının belirlenmesinde kullanılan efor testi sonucunda semptomlar değerlendirilir ve hastalığın ciddiyeti belirlenir.

Ritm Holter: Kalp ritminin belirli bir süre (genellikle 24 saat veya daha uzun süreli) EKG kaydının alınarak kaydedilmesidir.

Tansiyon holter: hastaların gün boyu tansiyonlarını belirli periyotlarla ölçerek; uykuda, dinlenirken, aktif haldeyken tansiyon ve nabız sayısı kaydedilir. Özellikle hastanede veya doktor yanında yükselen beyaz önlük tansiyonu denilen tansiyonunu ayırt etmekte oldukça etkilidir

Ekokardiyografi (EKO) : Kalp yetmezlikleri ve kalp kapaklarındaki bozuklukların tanısında kullanılan EKO bir prop aracılığıyla kalp yapısının incelenmesini sağlar.

Ünitemize nasıl başvuru ve kontrol nasıl yapılır?

ALO (182)’i Arayarak yada MHRS Randevu Sistemi ile alabililirsiniz.

Kontrol doktor istemiyle yapılmaktadır.